sir Arthur Conan Doyle

~Biografi~


Dom flesta känner bara till Arthur Doyle som en 
utmärkt författare, men här är lite 
fakta ni kanske inte visste om honom...?


Efter att Mary och Charles hade varit gifta i fyra år och för närvarande bodde i Skottlands Edinburgh så födde Mary deras tredje son, Arthur Conan Ignatius Doyle. Han var ett av sju (överlevande) syskon.
   Redan i ung ålder visade Arthur framfötterna inom författar yrket. Han brukade skriva ner sin mammas berättelser och hade en viss förmåga att väva in den spännande tråd "the ma'am" (som han kallade sin mamma) ofta byggde sina historier runt.


Under Arthurs sjuttonåriga liv hade hans far hunnit supa en hel del och konsekvenserna hade till sist kommit ifatt honom. Han åkte in på sjukhus för att få behandling mot sin alkoholism och lämnade familjen (som redan hade det tufft) utan speciellt mycket att till handhålla med. Under denna "familjekris" bestämde sig Arthur att utbilda sig till läkare. Efter som familjen bodde i Edinburgh och ganska lägligt the University of Edinbrugh var en av de bästa medicin skolar som fanns sökte han ditt. Och för att inte slösa pengar på rum och annat bestämde han sig att bo kvar hemma under utbildningen. 
   Under sina fem år på universitetet träffade han och lärde känna Dr. Joseph Bell. Som senare var hans inspiration till Sherlock Holmes.
   Under sitt tredje år som student fick han en påhälsning från en viss Claude Augustus Currie, som i sista minut fått återbud från sin skeppsläkare och var i desperat behov av en ny. Och där kommer Arthur in i bilden. Att vara skeppsläkare på Greenland whaler Hope innebar två månaders säljakt vid Grönlands kust och sedan ännu en bit längre norr ut för att leta efter valar (man gjorde nämligen tvål av valolja och t.ex. köksredskap av käkbenen). 


1885 gifter sig Arthur med Lousie Hawkins och drar på sig titelns Mr Doyle. Och bara fyra år senare föds deras första barn, en dotter dom döper till Mary (antagligen efter Arthurs mamma). 
   Två år senare efter en kraftig släng av influensan och en närstrid med döden bestämmer sig Arthur att lämna sin Medicinska karriär bakom sig och ägna sig åt författandet på hel tid (ingen som klagar antar jag..?). 
   Arthur Alleny föds men bara inom ett år har hon blivit diagnoserad med tuberculosis och Åker med en resa tillsammans med Arthur till Schweiz ihop om att hälsan ska bli bättre. Men eftersom resan inte ser ut att vara till någon större hjälp reser dom två år senare med hela familjen till Egypten med förhoppningarna att det varma klimatet ska vara en lindrande kur. Det tycks tydligen ha hjälpt för trots att de flesta läkare inte trodde Louise hade en speciellt lång tid framför sig så lyckades Arthur hålla henne i livet över århundrades skiftet och fram till 1906 då Louise slutligen mister livet i den förtvivlade Arthurs armar. 


Efter att ha gått igenom flera månader av djup depression möter han Jean Leckie igen, som han för första gången träffade i mars 1897. Dom gifter sig och tillsammans får dom tre barn: Denis, Adrian och Lena Jean. 
   Fyra år efter sin dotters födsel erkänner Arthur öppet att han tror på... jag kan inte det svenska ordet för det men på engelska heter det: Spiritualism. Det kanske är svårt att förstå hur en man som både utbildat sig till doktor och sett otaliga krig utkämpas kan vända sig till något som andar och spiritualism. Men så blev det och han skrev också en hel rada böcker i ämnet med. 
   På tal om krig, två år senare så förlorar han både sin son Kinglsey (från sitt första äktenskap med Lousie), sin bror Innes, bägge sina fruars bröder och två av sina egna brorsöner i första världskriget (tror jag det var). 


Under dom kommande tio åren släppte han ett anta böcker, en av hans Professorn Challenger böcker blev gjord till film och hans fru Jean fan en talang att skriva på skrivmasken. Under slutat av 20-talet hade Arthur gjort sin Sherlock Holmes samling komplett. Med fyra böcker och en större samling noveller om den oslagbare detektiven och en helt bibliotek av andra litterära verk han fått på pränt. Han lanserar också en fem månaders resa till Afrika. Men ett år senare blir an liksom sin fru diagnoserad, men med Angina Pectoris. Så ham bestämmer sig för att ta en sista nostalgi resa till Holland, Danmark, Sverige och Norge. Även om det kanske var en god ide för själen så tyckte kroppen det motsatte, när han äntligen återvände till Stor Storbritannien hade han så ont att de var tvungna att böra honom i land. Man skulle kunna tro att det var hans sista resa. Men även om han nästa resa inte var speciellt långt geografiskt sett så var den nog längre än han någonsin tagit sig mentalt. 
   Det var en kall vår dag. Arthur låg i sin säng. Men inte speciellt länge till, hans reste sig (antagligen med en vis möda) och tog sig ut i trädgården. När hans Familj till sist hittade honom låg han på marken, med ena handen över sitt hjärta och i den andra en ensam snödropp


En måndag den sjunde juni 1930 ligger Arthur omgiven av sin familj. Han sista ord gav han viskande till sin fru där han klargjorde: "You are wonderful!" innan han sakta somnade in och gick vidare mot nästa äventyr....